N
.

land art Belgenmonument Amersfoort.

Omringd met betekenis en omringd door geschiedenis. Maar weinigen kennen echter de waarde en historie van het Belgenmonument. Terwijl dat waar het monument voor staat 100 jaar na realisatie actueler is dan ooit. Destijds vluchtelingen uit Belgie. Vandaag zijn het vluchtelingen van over de hele wereld.

Geweld duwt de mens in een cirkel rond. Vluchten blijft terugkomen. Af en toe bedaart de wereld en verdwijnt het om kort daarop weer tevoorschijn te komen.
Drie ringen om het Belgenmonument. Een ring voor de Belgen van 1915, een ring voor Nederland sinds 1915 en een ring voor alle vluchtelingen van vandaag.

De ringen stijgen en dalen en verdwijnen soms kort tijd. Net als de vluchtelingen. Ze ontmoeten elkaar en zijn zo alledrie verbonden. En ze beschermen het monument, nodigen door een eigentijdse vormgeving mensen uit voor een bezoek en vertellen het verhaal vanaf 1915.

De ringen accentueren het monument, de relatie tussen het gebouw en de muur en het hoogteverschil in het ontwerp. Ze nodigen uit om het monument van alle zijden te komen bekijken. En vormen vanaf ieder gezichtspunt een ander dynamisch beeld, samen met de statige maar statische bakstenen bouwwerken.

Toch raken de ringen het monument nooit. Ze omringen het. Tegengesteld in materiaal, vorm, tijd en tegelijkertijd verbonden door ruimtelijk ontwerp, toevoeging van informatie en de thematiek van vluchtelingen.

 

opdrachtgever FASadE Amersfoort

locatie AMERSFOORT, NEDERLAND

status  CONCEPT

grootte  2500 m2