N
.

Nieuwbouw woning New Zealand/.

Het subtropische klimaat en heuvelachtige landschap van de Bay of Islands is onderdeel van deze nieuwe woning en vice versa. Ieder moment van elke dag van het jaar is er een gemakkelijk bereikbare plek op een van de terrassen rondom het huis te vinden in de zon maar beschermd tegen wind, hitte en regen. Door de vele schuifdeuren vervaagt de grens tussen binnen en buiten, zelfs in de badkamer met een walk-out douche. De richting en continuïteit van de parketvloeren naar buiten versterkt dit. Het rechte dak beschermt tegen de felle zon en leidt het regenwater naar de regentonnen met een capaciteit van 15.000 liter. Dit gecombineerd met zorgvuldige isolatie en ruimte voor genoeg zonnepanelen geeft de woning de duurzame potentie om zelfvoorzienend te worden.

Door de kleurschema’s en materiaalkeuzes van de gevels, de richting van het dak en de inrichting van de tuinen is de woning vanuit de Bay nauwelijks zichtbaar tussen het groen. Terrassen met individuele afvoer volgen de berghelling en kunnen de enorme hoeveelheden water gemakkelijk verwerken. Op de benedenverdieping worden de privé vertrekken met het sluiten van 2 schuifdeuren gescheiden van de rest van de woning. De bovenverdieping, eveneens bereikbaar met hydraulische lift, biedt, naast een lichte en aan beide zijden te openen woonkamer en een ruime eetkeuken, een gastenverblijf. Door intensief samenwerken met lokale architecten, aannemers en constructeurs is een woning gerealiseerd naar de wensen van de opdrachtgever met oog voor uitzicht, een sterke relatie tussen  binnen en buiten, de weer elementen en de toekomst.

 

opdrachtgever PARTICULIER

locatie BAY OF ISLANDS, NEW ZEALAND

oppervlak 370 m2

jaar  2014 – 2016

status  opgeleverd

 

The subtropical climate and mountainous landscape of the Bay of Islands is part of this new residence and vice versa. Any hour of any day of the year there is an easily accessible deck to be found around the house where one can find the sun and is protected from rain, heat and wind. The boundary between inside and outside spaces fades through the many sliding doors. Even the bathroom has a walk-out shower. The direction of the parquet flooring towards the light and its seamless transition from interior to exterior spaces amplifies this relation.

The straight roof directs the rain water towards the 15.000 liter tanks. This feature combined with careful insulation and space for sufficient solar panels makes this residence potentially self-sustainable; it can be taken off the grid. By closing two sliding doors on the lower level the private quarters are simply separated from the other spaces. Accessible by wide stairs as well as by a hydraulic lift, the upper floor is flooded by daylight from all sides. It comprises the living room that opens on both sides to the surrounding decks, the spacious dining room and kitchen as well as guest quarters.

Through the façade materials and their colorscheme, the direction of the roof and the landscape design with newly planted indigenous trees and shrubs, the house is barely visible from the Bay. Terraces follow the curves of the mountain and, with extensive drainage systems, can easily absorb the enormous amounts of rain that occur in a subtropical climate.

In close communication with local architects, engineers and builders the residence was designed and built according to the client’s wishes, with a strong relation between living inside and outside, and with a keen eye for the magnificent views and a long term living in the residence.