N
.

transformatie smidse tot woning Utrecht/.

Toen een oude smid met pensioen ging, verkocht hij het huis dat zijn grootvader herbouwde aan een jong stel. Zij transformeerden zijn werkplaats met zwartgeblakerde eikenhouten balken uit 1650 en overmatig dikke muren in een moderne woonverdieping. Door het verlagen van de vloer van de woonkamer en het verhogen van het dak ervan wordt dit gedeelte extra ruim en visueel gescheiden van de keuken en eethoek. Het creëert ook ruimte voor een enorm glazen pui die, samen met (beloopbare) daklichten, de begane grond overspoelt met daglicht. Een met hout beklede luifel loopt schuin (obliq) weg waardoor hij op natuurlijke wijze het directe zonlicht regelt en iemand die binnenkomt tegen de regen beschermt. Een slanke stalen binnenpui scheidt de woonkamer van de speelkamer aan de voorkant met een met hout beklede wand met deuren naar de ingang, het toilet en de trap naar de eerste verdieping.

 

Op de eerste verdieping is de hoofdslaapkamer verbonden met de studeerkamer middels de originele ensuite kast. Deuren openen over het beloopbare daklicht naar een balkon met uitzicht over het sedum-dak van de woonkamer en de diepe tuin. De voormalige keuken werd de badkamer, de originele doorgeefopening tussen keuken en eetkamer bleef. Twee kinderkamers op de tweede verdieping delen een nieuwe badkamer in het midden. De oude dakspanten dicteren en karakteriseren de ruimtes.

 

Een volledige warmtepomp, die zich in de achtertuin bevindt en die gelijk de overkapping bekleed is met een open houten gevelbekleding, verwarmt het huis en maakte ontkoppeling van gas mogelijk. Elke verdieping, zelfs de houten vloeren op de eerste en tweede verdieping, hebben vloerverwarming. Een zonneboiler voegt extra warm water toe. Zonnepanelen genereren elektriciteit. De werkplaats en het huis van de smid beginnen een nieuw leven met referenties in de details naar vorige levens en functies.

 

opdrachtgever PARTICULIER

locatie UTRECHT, NEDERLAND

jaar  2018

status  OPGELEVERD

aannemer SPIJKERS MET KOPPEN – UTRECHT

fotograaf JORDI HUISMAN PHOTOGRAPHY

grootte  175 m2