N
.

uitbreiding Eben-Haëzerschool Den Haag/.

Vanwege het groeiend aantal leerlingen moest de Eben-Haëzerschool uitbreiden. Op de begane grond was een kinderdagverblijf. Maar school en kinderopvang wilden niet dat de jongste kinderen zouden vertrekken om meer ruimte te creëren voor de basisschool. Daarom werden uitbreidingsmogelijkheden onderzocht, resulterend in een nieuwe verdieping die zich verschuilt achter het originele zadeldak van de monumentale voorkant en een gedurfd en eigentijds ontwerp uitstraalt aan de achterzijde.

 

Een flexibel te gebruiken werkruimte bevindt zich tussen twee groepsruimten op de nieuwe tweede verdieping. Deze ruimte kan worden verbonden met de klaslokalen aan beide zijden. Op de nieuwe gangen op de 1e en 2e verdieping zijn studiehoeken gecreëerd om het werken in kleinere groepen mogelijk te maken.

 

Door het maken van hoge, boven het plafond doorlopende ramen in de achtergevel komt zoveel mogelijk daglicht de groepsruimten binnen. De vezelcementpanelen die de gevel tussen de grote ramen bekleden, zoeken een verbinding met het stenen materiaal van het oorspronkelijke gebouw, terwijl de nieuwe verdieping licht van gewicht blijft. Op deze manier hoefde de bestaande fundering niet te worden versterkt. Vier dakramen overspoelen de gangen met natuurlijk licht. De balustrades op de nieuwe verdieping en de trap ernaartoe zijn vormgegeven met antraciet gekleurd staal en blank amerikaans essenhout.

 

Het resultaat zijn hoognodige hoogwaardige nieuwe lichte ruimten voor de school, een ruimtelijke indeling ter ondersteuning van hun gewenste manier van werken en een duurzame samenwerking tussen de basisschool en het kinderdagverblijf voor kinderen van 0-12 jaar voor de komende jaren.

 

opdrachtgever Gemeente Den Haag

locatie DEN HAAG, NEDERLAND

jaar  2019

status  OPGELEVERD

uitvoerder VERBAKEL BOUWBEDRIJF

fotografie JORDI HUISMAN PHOTOGRAPHY

grootte 650m2